Paprikás lisztben sütött pontypatkó, petrezselymes burgonyával, fokhagyma mártással

Bereczki Tamás , 2024-05-22



Paprikás lisztben sütött pontypatkó glutén-, tej- és tojásmentesen

Hozzávalók 2 főre: 

Megnevezés

Mennyiség

Megys

Ponty

0,6

kg

Olaj/zsír/ margarin

0,04

l

Liszt, pl. Old Millers SPECIÁL

pici

 

pici

 

Fűszerpaprika

pici

 


Elő a pecabotokkal! Vagy friss halboltra fel!

Elkészítése:

 • A megtisztított pontypatkókat enyhén sózzuk meg és hagyjuk pihenni, minimum 10 perc legyen, de ennél lehet jóval több is. 

 • Amíg pihennek a patkók készítsük el a paprikás lisztet. A liszthez keverjük hozzá a pirospaprikát. 

 • Egy nagyobb edényben forrósítsuk fel az olajat körülbelül 180 fokra. 

 • A patkókat forgassuk meg jó alaposan a paprikás lisztünkben és mehet is az olajba. 

 • Arany barnára sütjük a hal szeleteinket és amint átsültek, konyhai papírtörlőre szedjük ki azokat, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.

Trükk:
Ha a lisztet a pirospaprikával egyenletesen és gyorsan akarjuk összekeverni, akkor egy műanyag tálba tegyük mind a kettőt, tetőt rá, amit szorosan rányomkodunk, és pár határozott mozdulattal rázzuk össze.

A paprikás lisztet tehetjük egy zacskóba is a tál helyett. Ebbe a zacskóba tegyük bele a pontypatkókat és rázzuk alaposan össze. Ezzel a trükkel a kezünk sem lesz lisztes és plusz egy tányért sem kell mosogatnunk.

Jó tudni:
Az első ismert pontytenyésztők az ókori rómaiak voltak, akik a halat a Duna vidékéről telepítették be Itáliába. A középkori Európában a ponty kedvelt böjti eledelnek számított. A ponty a zsírosabb fajtájú halak közé tartozik, de ne aggódj mert ízletes és rendkívül egészséges. Sok A – és D- vitamint tartalmaz, és ezek mellett B- vitamint, foszfort, jódot, vasat és kalciumot is.


Petrezselymes burgonya glutén-, tej- és tojásmentesen

Hozzávalók 2 főre: 

Megnevezés

Mennyiség

Megys

Burgonya-jó

0,5

kg

Étolaj-jó Niki 2024.02.21.

0,2

l

Petrezselyem morzsolt- jó K 2024.02.21.

pici

 

pici

 


Elkészítése:
 • A megtisztított és kockákra vágott burgonyát felteszem főni annyi vízben, hogy ellepje. A vízbe teszünk egy kis sót, és puhára főzzük. 

 • Amíg fő a burgonyánk a friss, alaposan megmosott petrezselymet apróra vágjuk. Érdemes a zöldfűszerünket mosás után egy papírtörlővel megtörölgetni. 

 • Egy edénybe tegyük fel a zsiradékunkat olvadni, s amikor megolvadt tegyük bele a petrezselymet és picit megfuttatjuk, azaz elősütjük. Zárjuk el alatta a gázt és tegyük félre. 

 • A megfőtt burgonyát szűrjük le, és öntsük hozzá a zsiradékon megfuttatott petrezselymet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Keverjük át óvatosan, hogy a burgonya ne törjön, és már tálalhatjuk is.

Tipp:
Újburgonyából is készíthetjük. Ebben az esetben a burgonyát nem kell megpucolni, elég alaposan megtisztítani. Gazdagabb ízélményt érhetünk el a lehető legfrissebb hozzávalók használatával. 

Jó tudni:
A petrezselyem kalóriatartalma alacsony, de a tápértéke rendkívül magas. Különösen gazdag klorofilban. A-,B-,C-,E- és K- vitaminban, illóolajokban, valamint foszforban, kalciumban, kénben, rézben és vasban. Méregtelenít, vízhajtó hatású, fokozza a veseműködést. Segíti az emésztést. Gyorsítja a tápanyagok lebontását. Enyhíti a hányingert. Férfiaknak különösen javallott a fogyasztása mert apioltartalma serkentően hat a paraszimpatikus idegrendszerre, tágítja az ereket, ugye értitek hölgyeim mire gondolok;)


Fokhagyma mártás glutén-, tej- és tojásmentesen

Hozzávalók 2 főre: 

Megnevezés

Mennyiség

Megys

Víz

0,1

l

Friss fokhagyma

0,04

kg

Rizsliszt

0,015

kg

Olíva olaj

0,015

l

Növényi tejszín pl: Plan 15%

0,01

l

pici

 

Fekete bors

pici

 


Elkészítése
 • A friss megtisztított fokhagymát daráljuk le vagy zúzzuk annyira apróra amennyire csak tudjuk. 

 • Az olíva olajat tegyük egy edénybe és kezdjük el melegíteni. Adjuk hozzá a darált fokhagymát és egy kevés sót. Itt vigyázzunk, hogy ne piruljon meg túlságosan a fokhagyma, elég, ha csak éppen beletesszük az olajba, keverünk rajta párat és vizet adunk hozzá, hogy főni tudjon a hagymánk. 

 •  Amíg fő, elkeverjük a rizslisztet a növényi tejjel. Lehúzzuk a fokhagymánkat a tűzről, hozzákeverjük a rizslisztes keveréket, és állandó kevergetés mellett visszatesszük a tűzre. 

 • Sózzuk - borsozzuk ízlés szerint. Pár perc forralás után, amikor elkezd sűrűsödni elzárjuk alatta a gázt.

Trükk: 
Ha úgy látjuk, hogy a mártásunk kicsit darabosabb, mint ahogy szeretnénk, akkor egy botmixer vagy egy turmixgép segítségével sima, selymes állagot kölcsönözhetünk a mártásunknak.

Jó tudni:
A fokhagyma Közép-Ázsiából származik, évezredek óta termeszti és fogyasztja az emberiség. Tele van vitaminokkal, remek vírusölő. Értisztító hatású. Javítja az emésztést. Antibiotikus, egyes típusú ráksejteket képes elpusztítani. Vérhígító és vérnyomáscsökkentő hatású. Vegyülete legendás, az allicin nevű vegyületének köszönheti illatát és ízét valamint élettani hatásait is. A főzési folyamatok és a nagy hő gátolhatja a hatásait, ezért a főzés végén érdemes hozzáadni az ételhez, vagy nyersen fogyasztani.

Már csak két dolgunk maradt hátra. Tálalni, és jóízűen elfogyasztani. Tálaláskor díszíthetjük friss petrezselyemmel, citromszelettel. Fogyasszuk óvatosan, szálkát rejthet a csodásan átsült halunk.

Jó étvágyat!  



Vissza