Nudli akár diós, akár mákos bundában glutén-, tej- és tojásmentesen
Hozzávalók 4 főre:
Megnevezés
Mennyiség
Megys
Burgonya
0,68
kg
Chef Miller
0,2
kg
Dió / mák
0,12
kg
Porcukor
0,08
kg
Étolaj
0,02
L
Elkészítés: • A burgonyát megpucoljuk, kockára vágjuk, majd enyhén sós vízben puhára főzzük.
• Leszűrjük, és még melegen áttörjük burgonyanyomón, hogy krémes állagot kapjunk. Hagyjuk teljesen kihűlni. A kihűlt burgonyát összekeverjük a liszttel és az olajjal. Addig dolgozzuk össze a tésztát, amíg ruganyos állagot kapunk, ami nem ragad a kezünkhöz. Ha szükséges, kevés lisztet adhatunk még hozzá.
• A tésztából kisebb adagokat csípünk le, majd lisztezett felületen sodró mozdulatokkal kb. ujjnyi vastag rudakat formázunk. Ezután a rudakat 1-2 cm hosszúságú darabokra vágjuk késsel vagy habkártyával. Enyhén meglisztezzük, hogy ne ragadjanak össze.
• Felforralunk bő vizet egy fazékban. A nudlikat adagonként a lobogó vízbe tesszük. Amikor feljönnek a víz tetejére, ez nagyon rövid idő alatt meg is van, nem hagyjuk magára. Ezután szűrőkanállal kiszedjük őket, és lecsöpögtetjük.
• A diót néhány perc alatt ledaráljuk. Hozzáadjuk a porcukrot, és alaposan elkeverjük.
• A lecsepegtetett nudlikat a diós porcukor keverékhez adjuk, és óvatosan összeforgatjuk, hogy mindenhol bevonja a dió.
• Ha mákba szeretnénk hempergetni, akkor a mákot ledarájuk – ha szemes- és összekeverjük a porcukorral. Végül ebbe hempergetjük.
Jó tudni:
Ha túl lágy lenne a tészta, apránként adagoljunk hozzá lisztet, de vigyázzunk, hogy ne keményítsük túl.
A diót ízlés szerint megbolondíthatjuk egy csipet fahéjjal vagy vaníliás cukorral.
Trükk:
A mákot a porcukorral úgy is könnyedén összekeverhetjük, hogy egy jól záródó fedővel rendelkező kis dobozba beletesszük mind a mákot, mind a porcukrot. Tetőt jól rápattintjuk, majd kellően összerázzuk.
A nudlihoz akár sós krémet, pl. gombakrémet vagy növényi sajtkrémet is lehet készíteni.