Nudli diós vagy mákos bundában

Bereczki Tamás , 2025-02-19


Nudli akár diós, akár mákos bundában glutén-, tej- és tojásmentesen

Hozzávalók 4 főre:


Megnevezés

Mennyiség

Megys

Burgonya

0,68

kg

Chef Miller

0,2

kg

Dió / mák

0,12

kg

Porcukor

0,08

kg

Étolaj

0,02

L
 

Elkészítés:
 • A burgonyát megpucoljuk, kockára vágjuk, majd enyhén sós vízben puhára főzzük.

 • Leszűrjük, és még melegen áttörjük burgonyanyomón, hogy krémes állagot kapjunk. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A kihűlt burgonyát összekeverjük a liszttel és az olajjal. Addig dolgozzuk össze a tésztát, amíg ruganyos állagot kapunk, ami nem ragad a kezünkhöz. Ha szükséges, kevés lisztet adhatunk még hozzá.

 • A tésztából kisebb adagokat csípünk le, majd lisztezett felületen sodró mozdulatokkal kb. ujjnyi vastag rudakat formázunk. Ezután a rudakat 1-2 cm hosszúságú darabokra vágjuk késsel vagy habkártyával. Enyhén meglisztezzük, hogy ne ragadjanak össze.

 • Felforralunk bő vizet egy fazékban. A nudlikat adagonként a lobogó vízbe tesszük. Amikor feljönnek a víz tetejére, ez nagyon rövid idő alatt meg is van, nem hagyjuk magára. Ezután szűrőkanállal kiszedjük őket, és lecsöpögtetjük.

 • A diót néhány perc alatt ledaráljuk. Hozzáadjuk a porcukrot, és alaposan elkeverjük.

 • A lecsepegtetett nudlikat a diós porcukor keverékhez adjuk, és óvatosan összeforgatjuk, hogy mindenhol bevonja a dió.

 • Ha mákba szeretnénk hempergetni, akkor a mákot ledarájuk – ha szemes- és összekeverjük a porcukorral. Végül ebbe hempergetjük.
 
Jó tudni:
Ha túl lágy lenne a tészta, apránként adagoljunk hozzá lisztet, de vigyázzunk, hogy ne keményítsük túl.
A diót ízlés szerint megbolondíthatjuk egy csipet fahéjjal vagy vaníliás cukorral.

Trükk:
A mákot a porcukorral úgy is könnyedén összekeverhetjük, hogy egy jól záródó fedővel rendelkező kis dobozba beletesszük mind a mákot, mind a porcukrot. Tetőt jól rápattintjuk, majd kellően összerázzuk.
A nudlihoz akár sós krémet, pl. gombakrémet vagy növényi sajtkrémet is lehet készíteni.


Vissza