Natúr csirkemellfilé
Hozzávalók 2 főre:
Elkészítés:
• A friss csirkemellfilét kicsomagoljuk.
• Először fontos eldöntened, hogy a csirkemelleket egyben szeretnéd kisütni, vagy előbb felszeleteled.
• Jöhet a fűszerezés ízlés szerint só, egy pici bors. Egy kicsit hagyjuk pihenni.
• Addig egy serpenyőbe zsiradékot hevítünk.
• A csirkehús egyik oldalát lisztbe mártjuk a forró zsiradékba belerakjuk a lisztes felével.
• Lassú tűzön sütjük kb. 4-5 percig mérettől függően, majd megfordítjuk. Így szép kérget sütünk rá.
• Ezután mehet az előmelegített sütőbe. Ha légkeveréses sütőd van, akkor kb. 150-160 fokon 10-15 perc. Ha nincs légkeveréses sütőnk otthon, akkor az előző adatból kiindulva, a saját kitapasztalt gázsütődnek megfelelően süsd.
Jó tudni:
Szeretnénk felhívni a figyelmedet, hogy nem javasoljuk megmosni a baromfi húsokat, mert a felületén sok olyan baktérium – köztük a szalmonella is- megtalálható, melyek komoly problémát tudnak okozni, ha mosás közben szétszóródnak a konyhádban. A felhasználás során is ügyelni kell arra, hogy nyers felülete minél kevesebb eszközünkkel érintkezzen sütés előtt.
Nyugodt lehetsz, a sütőben a megfelelő idejű és fokú hőkezelés garantáltan elpusztítja ezeket a baktériumokat.
Trükk:
Ha a sütő aljára tégla vagy cserépdarabot teszel, akkor az felveszi a gázégő kibocsátott hőjét, és jobban eloszlatva továbbítja felfelé a sütőtérbe.
Ha kinyitod a gázsütő alsó tepsitartóját, akkor fokozottabb a légáramlás.
Ha a tepsi aljára fém tálba vizet teszel, akkor párásabb lesz a levegő a sütőben. Ez akkor érdekes, ha nem a sütőd nem alkalmas arra, hogy beállítsd a pára-sütő százalékos „adagolási” arányát.
Párolt hétzöldséges köret
Hozzávalók 2 főre:
Elkészítés:
• A friss zöldségeket tisztítsátok meg a külső koszos részeiktől, héjuktól, leveleiktől, zöldjüktől. Ezután mossuk át alaposan.
• A sárgarépát pucolás után szeleteljük korong formájúra. Itt választhatod a kockázást, vagy hosszában hajszálvékony csíkozást is, ha úgy szeretnéd.
• Ha friss zöldbabot használsz, annak végeit csípd le, és vágd a neked tetsző méretre.
• A karfiolt és a brokkolit szedd rózsáira, az értékes részeket is érdemes felhasználni-erről lentebb olvashatsz.
• A kaliforniai paprikát karikázd fel.
• A párolás történhet légkeveréses sütőben, ekkor a sütőt csak párolási funkcióra kell állítani, 6-8 perc általában elegendő szokott lenni, de ez nagymértékben függ a zöldségek nagyságától. Ha így járunk el, akkor a zöldségekre szórjuk a fűszereket.
Ha nincs ilyen készülékünk, akkor egy tálba tegyünk fel vizet forrni. Ebbe tegyük bele a fűszereket. Ha forrásban van a víz, akkor, akkor helyezzünk egy szűrőt, vagy egy hőálló tálat fölé / vagy bele, de ne érjen a vízbe. A felső száraz részbe jönnek a zöldségek. Fedjük le egy tetővel. Kb. 6-8perc alatt készre párolódik, villával tudjuk közben ellenőrizni a megfelelő roppanásig.
Jó tudni:
A zöldségek levelei nagyon gazdag tápanyagforrások, és csodálatos aromát, ízvilágot hordoznak magukban.
A sárgarépa zöldje hasonlóan a petrezselyemgyökér zöldjéhez ehető. Nagyon kellemes ízt tud adni levesekhez, salátákhoz, de szárítva zöldfűszerként is isteni.
A brokkoli és karfiol leveleit nem szoktuk a háztartásban felhasználni, pedig milyen kár érte. Ezen levelek megfelelő tisztítás után éppúgy használhatóak, mint a rózsáik. Levesekhez, de akár chipest is készíthetünk belőle. Ne feledkezzünk meg a brokkoli száráról sem! Blansírozva, sütve, főve, nyersen bárhogy felhasználható, és nagyon ízletes tud lenni.
Trükk:
A paprikát mag nélkül tudod felkarikázni, ha a csumájánál körbe vágod és egyben kiemeled a magházat. Ezt kés nélkül is meg tudod tenni egy határozott mozdulattal a csumáját fogva egy kis nyomással közben tekerő mozdulattal.