Natúr csirkemell filé, párolt hét zöldséges körettel

Bereczki Tamás , 2023-11-28


Natúr csirkemellfilé
Hozzávalók 2 főre:

Csirkemellfilé

0,3

kg

Liszt ( Rizsliszt / Chef Miller liszt)

0,03

kg

Zsiradék ( olaj/ zsír)

0,01

l

Só, bors

pici

 

Ízfokozómentes ételízesítő – elhagyható- (Vegal)

   

Elkészítés:

 • A friss csirkemellfilét kicsomagoljuk. 

 • Először fontos eldöntened, hogy a csirkemelleket egyben szeretnéd kisütni, vagy előbb felszeleteled.

 • Jöhet a fűszerezés ízlés szerint só, egy pici bors. Egy kicsit hagyjuk pihenni.

 • Addig egy serpenyőbe zsiradékot hevítünk. 

 • A csirkehús egyik oldalát lisztbe mártjuk a forró zsiradékba belerakjuk a lisztes felével. 

 • Lassú tűzön sütjük kb. 4-5 percig mérettől függően, majd megfordítjuk. Így szép kérget sütünk rá.

 • Ezután mehet az előmelegített sütőbe. Ha légkeveréses sütőd van, akkor kb. 150-160 fokon 10-15 perc. Ha nincs légkeveréses sütőnk otthon, akkor az előző adatból kiindulva, a saját kitapasztalt gázsütődnek megfelelően süsd.

Jó tudni:
Szeretnénk felhívni a figyelmedet, hogy nem javasoljuk megmosni a baromfi húsokat, mert a felületén sok olyan baktérium – köztük a szalmonella is- megtalálható, melyek komoly problémát tudnak okozni, ha mosás közben szétszóródnak a konyhádban. A felhasználás során is ügyelni kell arra, hogy nyers felülete minél kevesebb eszközünkkel érintkezzen sütés előtt.

Nyugodt lehetsz, a sütőben a megfelelő idejű és fokú hőkezelés garantáltan elpusztítja ezeket a baktériumokat.

Trükk: 
Ha a sütő aljára tégla vagy cserépdarabot teszel, akkor az felveszi a gázégő kibocsátott hőjét, és jobban eloszlatva továbbítja felfelé a sütőtérbe. 

Ha kinyitod a gázsütő alsó tepsitartóját, akkor fokozottabb a légáramlás.

Ha a tepsi aljára fém tálba vizet teszel, akkor párásabb lesz a levegő a sütőben. Ez akkor érdekes, ha nem a sütőd nem alkalmas arra, hogy beállítsd a pára-sütő százalékos „adagolási” arányát.


Párolt hétzöldséges köret
Hozzávalók 2 főre:

Sárgarépa korongokra vágva

0,15

kg

Kukorica morzsolt (sima vagy csemege)

0,15

kg

Zöldborsó (sima vagy csemege)

0,09

kg

Zöldbab

0,08

kg

Karfiol 

0,1

kg

Brokkoli fagyasztott

0,1

kg

Kaliforniai paprika

0,05

kg

Ízfokozómentes ételízesítő, só, bors

pici

 

Petrezselyem zöld friss

pici

 

Elkészítés:

 • A friss zöldségeket tisztítsátok meg a külső koszos részeiktől, héjuktól, leveleiktől, zöldjüktől. Ezután mossuk át alaposan.

 • A sárgarépát pucolás után szeleteljük korong formájúra. Itt választhatod a kockázást, vagy hosszában hajszálvékony csíkozást is, ha úgy szeretnéd.

 • Ha friss zöldbabot használsz, annak végeit csípd le, és vágd a neked tetsző méretre.

 • A karfiolt és a brokkolit szedd rózsáira, az értékes részeket is érdemes felhasználni-erről lentebb olvashatsz.

 • A kaliforniai paprikát karikázd fel.

 • A párolás történhet légkeveréses sütőben, ekkor a sütőt csak párolási funkcióra kell állítani, 6-8 perc általában elegendő szokott lenni, de ez nagymértékben függ a zöldségek nagyságától. Ha így járunk el, akkor a zöldségekre szórjuk a fűszereket.

Ha nincs ilyen készülékünk, akkor egy tálba tegyünk fel vizet forrni. Ebbe tegyük bele a fűszereket. Ha forrásban van a víz, akkor, akkor helyezzünk egy szűrőt, vagy egy hőálló tálat fölé / vagy bele, de ne érjen a vízbe. A felső száraz részbe jönnek a zöldségek. Fedjük le egy tetővel. Kb. 6-8perc alatt készre párolódik, villával tudjuk közben ellenőrizni a megfelelő roppanásig.

Jó tudni:
A zöldségek levelei nagyon gazdag tápanyagforrások, és csodálatos aromát, ízvilágot hordoznak magukban.

A sárgarépa zöldje hasonlóan a petrezselyemgyökér zöldjéhez ehető. Nagyon kellemes ízt tud adni levesekhez, salátákhoz, de szárítva zöldfűszerként is isteni.

A brokkoli és karfiol leveleit nem szoktuk a háztartásban felhasználni, pedig milyen kár érte. Ezen levelek megfelelő tisztítás után éppúgy használhatóak, mint a rózsáik. Levesekhez, de akár chipest is készíthetünk belőle. Ne feledkezzünk meg a brokkoli száráról sem! Blansírozva, sütve, főve, nyersen bárhogy felhasználható, és nagyon ízletes tud lenni.

Trükk:
A paprikát mag nélkül tudod felkarikázni, ha a csumájánál körbe vágod és egyben kiemeled a magházat. Ezt kés nélkül is meg tudod tenni egy határozott mozdulattal a csumáját fogva egy kis nyomással közben tekerő mozdulattal.


Jó étvágyat kívánunk!


Vissza