Mit érdemes tudni a Vegán életmódról?

Lajos Laura , 2024-01-15


Fedezd fel a Vegán Életvitelt a Veganuary segítségével! Ne hidd, hogy a vegán étkezés bonyolult. Az egészséged és a bolygó jövője érdekében csatlakozz heti két növényi napra januárban. A Veganuary támogatja azokat, akik csökkentenék az állati termékek fogyasztását egészségügyi, fenntarthatósági vagy etikai okokból. Ez egy rövid ismertető a vegán életmódról, a teljesség igénye nélkül.

A veganizmus mozgatórugója az állatvédelem, vagyis a ne árts egyetlen élőlénynek sem filozófia.
Tehát mi:

 • nem eszünk állatokat
 • nem eszünk állati eredetű termékeket
 • nem hordunk állatoktól származó termékeket
 • nem vásárolunk szaporított állatokat
 • nem járunk állatokat használó cirkuszba, állatkertbe, versenyekre
 • nem vásárolunk állatokon tesztelt termékeket


A vegánokról gyakran gondolják azt, hogy étrendjükkel egy újabb furcsa hóbortot követnek és valamilyen természetellenes szenvedéllyel lépnek fel az állatok jogaiért. Amellett, hogy valóban küzdünk az állatok jogaiért (ki aktivistaként, ki csendesen mint én, aki növényi étrendet követek), szeretnénk tudatni, hogy ez a fajta étrend és életmód nem pusztán arról szól, hogy miként tűnjük ki a tömegből, hanem figyelemfelhívás egy egészségesebb és fenntarthatóbb jövő felé
Egy jól felépített növényi étrenddel nagyon sok egészségügyi előnyre tehetünk szert és még a bolygónkat is segíthetjük. A veganizmus kifejezést már 1944. óta használják. Ezt a kifejezést Donald Watsonnak köszönhetjük, aki a Vegán társaság alapítója volt, aki 2005-ben halt meg 95 évesen.



A növényi étrendet követők között is vannak különbségek:

Nyers vegán: mikor csak nyers zöldségeket, gyümölcsöket, olajos magvakat, csíráztatott hüvelyeseket esznek, semmi feldolgozott élelmiszert és nem melegítik az ételeket 42 c fok fölé. Itt is van olyan, aki délután 4-ig tartja a nyers vonalat és egy főtt ételt vacsorára elfogyaszt.
 
TéNé-t követők: (Teljes értékű növényi étrend) semmilyen feldolgozott élelmiszert nem vesznek magukhoz a tofun kívül és olajmentesen táplálkoznak.

Gluténmentes vegán étrend: minden növényi alapanyag megengedett, kivéve a glutént tartalmazókat.

Ezek a vegán étrend típusok, de ennél például sokkal többféle csoportot lehet megemlíteni vegetáriánusság szempontjából, de én csak úgy hívom szelektív étrendek.


De hogy egy kicsit jobban átlásd, bemutatom a szelektív étrendek követőit egyben:

 1. Vegánok: nem fogyasztanak semmilyen állati terméket ( húst, halat, tenger gyümölcseit, tojást, tejtermékeket, mézet, zselatint, rovar alapú ételfestéket)

 2. Vegetáriánusok: ezen belül:

    Lakto vegetáriánusok: nem esznek húst, halat, tenger gyümölcseit és tojást, de tejtermékeket igen.

• Ovo-vegetáriánusok: nem esznek húst, halat, tenger gyümölcseit és tejtermékeket, de tojást igen.

• Lakto-ovo vegetáriánusok: nem esznek húst, halat, tenger gyümölcseit, de tejtermékeket és tojást fogyaszt.

• Peszkatáriánusok: nem esznek húst, viszont fogyasztanak halat, tenger gyümölcseit, tojást és tejtermékeket.
 
• Pollotariánusok: nem esznek vörös húsokat, halat, tenger gyümölcseit, csakis kizárólag szárnyas húsokat és tojást, tejtermékeket fogyasztanak.

• Flexitáriánusok: akik ugyan esznek húst és állati termékeket, de lényegesen kevesebbet, mint a hagyományos étrend követői.
 
Nézzük is milyen előnyökkel jár ha növényi étrendet folytatunk:

Az összes alábbi táplálkozással kapcsolatos előny a friss gyümölcsben, zöldségben, teljes kiőrlésű gabonafélékben, magvakban, hüvelyesekben és szójában, valamint fűszernövényekben gazdag vegán étrend következménye.



A jól megtervezett növényi étrenddel tudományosan bizonyítottan:

 • számos betegséget előzhetsz meg (cukorbetegség, magas vérnyomás, depresszió, szívkoszorúér-megbetegedés, többféle rákos megbetegedés…), vagy akár vissza is fordíthatod a betegséget,
 • megszűnnek az emésztési panaszaid, 
 • megtisztul az arcbőröd,
 • éhezésmentesen veszíthetsz súlyt és étkezések után nincs “kajakóma” ,
 • ellenállóbb leszel a fertőzésekkel szemben is,
 • jót tesz a mentális egészségednek, 
 • fittebb leszel, jobban bírod a fizikai megpróbáltatásokat,
 • évekkel hosszabbíthatod meg az életedet! 

Anélkül, hogy számolgatnád a kalóriákat, energikusabb lehetsz bármely életkorban!   

Nem utolsó sorban, a hiedelmekkel ellentétben, nem kell órákat töltened a konyhában, de amit ott töltesz, az egy befektetés saját magadba és még az étellel is kapcsolódsz, amit nagyon fontosnak tartok!! 

Senkit nem szeretnék rábeszélni arra, hogy legyen vegán, viszont ha már heti két nap beiktatod a növényi étkezést, akkor már nagyon sokat segítettél az egészségeden és még a bolygónknak is jót teszel vele!
És most itt a lehetőség, mert ha január, akkor VEGANUÁR (azaz Veganuary) 

A Veganuary egy non-profit szervezet, amely 2014 januárjában indult az Egyesült Királyságban, és amely a vegán étrend kipróbálására buzdítja az embereket erre az egy hónapra.

A Veganuary kezdeményezés célja, hogy azokat (is) támogassa, akik étrendjükből nem szeretnék / nem tudják teljesen száműzni az állati eredetű élelmiszereket, viszont szeretnék csökkenteni ezek fogyasztását, akár egészségügyi, akár fenntarthatósági vagy etikai megfontolásból.  

Mindig is hívogatott a segítő szakma, ezért is álmodtam meg a vállalkozásomat!
Több mint 5 éves vegán életmód, megannyi megszerzett és folyamatosan bővített, tapasztalt tudás birtokában szívesen segítek hogy elindulj a növényi úton, legyen az heti 1-2 alkalom, vagy egy hónap, én támogatlak 


Vissza