Milyen szülői kihívások és megoldások merülnek fel a diétás közétkeztetés kapcsán?

Bereczkiné Varga Ágnes , 2024-02-28


Nagyon sok szülőnek komoly problémát okoz gyermeke intézményben való étkeztetése.
Ha a következő tanévre keres a szülő új intézményt (pl. óvodáról iskolára váltás) még lehetősége van alaposan utánajárni, hogy milyen formában biztosítja az intézmény a diétás étkeztetést. 

Sokan a biztonságos, és megbízható diétás ebédellátás miatt döntenek 1-1 iskola, óvoda mellett, ami jelentősen megkönnyíti a szülők hétköznapjait, és növeli a gyermekek komfortérzetét, lelki nyugalmát. Arról nem is beszélve, hogy milyen fontos a gyermekeknek az egészségének megfelelő étkezés. Milyen csodás az, amikor a csemete megeszi az iskolában, óvodában az ebédet, és nem este kell meleg étellel pótolni a délről kiesett meleg fogást.

Nehezebb a dolga egy gondviselőnek akkor, ha már egy adott intézménybe jár a gyermeke, de vagy egyáltalán nem biztosítják a diétás ételeket, vagy biztosítják, de nem az elvárásoknak megfelelően.

Ez két külön probléma. Szeretném leszögezni, hogy óriási különbségek vannak az intézmények között, mert más fenntartásban vannak, más belső szabályzatokat kell betartaniuk, más döntéshozókkal rendelkeznek, és más költségvetéssel dolgoznak. Az sem mindegy, hogy óvodáról, általános iskoláról vagy középiskoláról van szó.

Az iskolák, óvodák, akik igénybe veszik egy közétkeztető ételszolgáltatását- a továbbiakban őket hívom szolgáltatónak, azok, akik az ételeket készítik-. Az esetek többségében ezek a cégek azok, akik üzemeltetik az iskolához tartozó tálalókonyhát. Az óvodák maguk tálalnak. Itt lehetnek különbségek, érdemes utána érdeklődni, hogy az adott iskolában/óvodában kihez tartozik a tálalókonyha üzemeltetése.

Nézzük meg a jogszabályi hátteret!


1.) A problémára visszatérve, az egyik eset, ha egyáltalán nem biztosít a szolgáltató diétás ételt. Ez sajnos jogszabálysértő, de mellettük legyen szólva, hogy sokszor komoly problémát jelent olyan partnercéget találnia egy adott városban/megyében, aki segítene a feladat megoldásában. 

Annak ellenére, hogy időnként ez kivitelezhetetlennek tűnik, mégis a jogszabály értelmében kötelessége („37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozásegészségügyi előírásokról”, a  https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1400037.emm címen olvasható „9. Diétás étkeztetés” pont alatt), még ha magasabb árat is kell fizetnie érte. 

Érdemes a helyi önkormányzatok segítségét kérni, és beépíttetni a költségvetésbe.

2.) A másik probléma, ha nem az elvárásoknak megfelelően biztosítja a szolgáltató a diétás ellátást ( pl. gluténmentes ebédet). Itt azért elvárások és elvárások között is óriási különbségek vannak. Más elvárása van egy szülőnek, egy intézménynek, egy gyereknek, és a jogalkotóknak is.

A továbbiakban az érthetőség kedvéért az intézményt „Iskola” néven fogom nevezni. Itt azért fontos megjegyezni, hogy minden Iskolának sajátos körülményei és lehetőségei vannak a közétkeztetésre vonatkozó szerződése megkötésére. Nem mindegy például, hogy az adott Iskola milyen fenntartású, kivel-milyen, és hány éves szerződéssel rendelkezik, vagy hány tagintézmény tartozik hozzá. Alaphelyzetben egy iskola, vagy egy önkormányzat köt egy ellátási szerződést a szolgáltatóval, aki elvállalja az Iskola közétkeztetését. Amennyiben a szolgáltató gyárt diétás ételeket, de az Iskola/önkormányzat úgy ítéli meg, hogy más szolgáltatóval szeretné a diétás étkeztetést megoldani-tehát nem kéri a szolgáltató allergénmentes ételeit-, a szerződésben kiköthetik, hogy a szerződés nem vonatkozik a diétás ételekre. 

Így két szerződése lesz. Egy a diétás étkeztetésre, egy a normál közétkeztetésre. 

Mára vannak olyan normál ételeket gyártó cégek, akik el tudja látni a diétás étkeztetést, mert külön részleggel rendelkeznek ezen ételek gyártásához. Ebben az esetben kikötheti a szolgáltató, hogy csak akkor köt szerződést, ha mind a normál, mind a diétás ételeket Ő biztosítja. Ha ilyen szerződése van az Iskolának, akkor azonos ellátásra – tehát a diétás ételekre - már nem köthet külön szolgáltatóval- azaz más céggel- szerződést. Vannak természetesen egyedi esetek, pl. magániskolák, magánóvodák, egyedi megállapodások.

A szülő, ha nem elégedett az Iskola által biztosított ételekkel-pl. nem eszi meg a gyermek , vagy nem biztonságosan allergénmentes, vagy összecserélhetőség gyanúja áll fenn-, akkor az a lehetősége marad a „harcot elkerülve”, hogy saját maga, vagy az általa megbízott cég – pl. Spéko Manufaktúra- viszi be az intézménybe az ételeket.

Ezt az említett jogszabály is biztosítja számára:
„…A nevelési-oktatási intézményben, amennyiben a közétkeztetés keretében nem biztosítható a gyermek és a tanuló diétás étkezése, – a szülő, más törvényes képviselő írásbeli nyilatkozata alapján – a gyermek és a tanuló által az intézménybe bevitt, vagy a szülő, más törvényes képviselő által az intézménybe rendelt étel intézményben történő elfogyasztásának lehetővé tételével is biztosítható. Ennek érdekében a nevelési-oktatási intézmény vezetője köteles biztosítani a hűtés, a melegítés és a fogyasztás megfelelő feltételeit a hatályos jogszabályok és szakmai előírások betartásával….”
Van egy a témához szorosan kapcsolódóan összefoglaló a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán (https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/1356-nevelesi-oktatasi-intezmenybe-otthonrol-bevitt-dietas-etelekkel-kapcsolatos-szakmai-szabalyok), ami kifejezetten a „Nevelési, oktatási intézménybe otthonról bevitt diétás ételekkel kapcsolatos szakmai szabályokról” szól.
Ebben benne van, pl.

….Fontos hangsúlyozni, hogy a szülő által bevitt, rendelt diétás ételek nem tartoznak a közétkeztetés keretei közé, így a közétkeztetőt az ilyen ételekkel összefüggésben felelősség nem terheli…..”, de

Az intézmény vezetőjének a bevitt diétás ételekkel kapcsolatban bizonyos szabályok betartásáról gondoskodnia kell: hűtve tárolás- és melegítés feltételeinek biztosítása, melegítés szabályainak betartása. Például: „…Az intézmény felelőssége, hogy a diétás étel megfelelő hőmérsékleten kerüljön tálalásra….”

Előfordul, hogy az ételekkel kapcsolatban sorozatos minőségi vagy mennyiségi elégedettlenség van. Ilyenkor a szülőnek joga van a NÉBIH-hez fordulni segítségért. - Itt nem arra gondolok, hogy 2-3 gyermeknek nem ízlik az étel, és nem eszi meg. Ezzel a hatóság sem fog semmit kezdeni. - Minden bejelentés anonim marad, tehát a hatóság nem adhatja ki a bejelentő egyetlen adatát sem. Ebben az esetben a NÉBIH- nek kötelessége azonnal kivizsgálnia minden bejelentést. A szolgáltató köteles 29 adag felett ételmintát eltenni, és megfelelő tárolási körülmények között 72 óráig megőrizni, az esetlegesen felmerülő problémák tisztázása céljából. Tehát nem a szülőnek kell ételmintát küldeni a hatóságnak.

Az Iskola és a szolgáltató nem bújhat ki az ellátási felelősség alól.
Sokszor nincsenek tisztában azzal, hogy óriási terhet zúdítanak a szülők nyakába azzal, hogy a szülő oldja meg az ételek elkészítését, és intézménybe való szállítását, ráadásul saját teljes költségen. Ha végképp nem boldogul a szolgáltatóval a szülő, akkor meg kell próbálnia az önkormányzattal külön egyeztetni.

A finanszírozás ugyanis egy másik nagy kérdés. Amikor az Iskola érvényes szerződéssel rendelkezik egy olyan szolgáltatóval, aki biztonságosan megoldja a diétás étkeztetést, akkor a szülő ténylegesen, és a jogosan neki járó anyagi támogatást megkapja, hiszen a havonta ételért fizetendő költsége jelentősen alacsonyabb.  A 1997. évi XXXI. törvényben -a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról- olvashatunk bővebben arról, hogy melyik korosztálynak, milyen mértékben támogatható a közétkeztetése.

Fontos, hogy a gyermeknek jár-e rendszeres gyermekvédelmi támogatás, vagy tartósan beteg státuszban van-e, illetve a család legalább három gyermekes, mert ez alapján jár a %-os kedvezmény. Itt a tartósan beteg státusz bizonyítása sokszor nem könnyű, mert a tej-tojásallergiások esetében ennek kiadása bizonyos esetekben valamiért nehézkes. Az Iskolának szüksége van az ambuláns lapra a kedvezmény érvényesítése céljából.

Szóval elég bonyolult és elég szövevényes a diétás közétkeztetés, de mindig van remény, és jószándékú segítők. Fontos, hogy soha ne adjuk föl, hiszen gyermekeik pótolhatatlan kincsek, és az Ő egészségük megóvása érdekében mi szülők tehetünk a legtöbbet.

 

Ha kérdésed van keress minket bizalommal!

Bereczkiné Varga Ágnes
+36/30-215-5400

 


Vissza