Mik a gluténmentes ételek készítésében rejlő buktatók?

Dr. Utassy Gábor , 2024-05-08

 

Ha valaki gluténérzékeny, vagy csak egészségi okokból választja a gluténmentes ételeket, nagyon fontos tudni, hogy még az igen kis mennyiségű glutén is komoly panaszokat okozhat. De hogyan lehet ez, ha mégis olyan alaposan ügyelsz a gluténmentes étrendre? Nos, van néhány rejtett buktató, amire érdemes odafigyelni. 
 

Mikor fordulhat elő gluténszennyeződés? 

1. Gabonák betakarításakor
Gondoltad volna, hogy még a mezőn is ott lehet a veszély? Ha ugyanazon a területen korábban gluténtartalmú gabonát termesztettek, vagy az éppen betakarított gluténmentes gabona a közelben tárolt, gluténtartalmúval érintkezik, már ott keresztszennyeződés, gluténszennyeződés történhet.

2. Lisztek őrlésekor
A malom olyan hely, ahol számos különböző gabonaféleség őrlése történik. Ha egy őrlőgépet nem tisztítanak meg alaposan a két fajta gabona között, a gluténtartalmú maradékok a gluténmentes lisztbe is belekerülhetnek. De elegendő a szállóporban található glutén és máris szennyeződhetnek a „mentes” zsákok is gluténnel a malomban!

3. Az őrlemények csomagolásakor
A csomagolás során is becsempészhető a nem kívánt glutén. Gondolj csak bele: ha ugyanazt a gépet, ugyanazt a szalagot vagy ugyanazokat a kezeket használják a csomagoláshoz, könnyen átjuthat a glutén egyik termékből a másikba, máris létrejött a gluténszennyeződés!

4. A konyha raktáraiban történő tárolás során
A konyhában is lehetnek veszélyek. Ha a gluténmentes és a gluténtartalmú termékek egymás mellett vagy egymás felett tárolódnak, a morzsák vagy a por könnyen átjuthat egyikből a másikba. Képzeld csak el, milyen könnyen leeshet egy kis lisztpor a polcról vagy egy tasak sarkából, Ez már komoly gluténszennyeződés!

5. Az alapanyagok előkészítésekor és az ételek készítésekor
Végül, de nem utolsó sorban, a konyhában magában. Ha ugyanazt a vágódeszkát, kést vagy serpenyőt használod a gluténmentes és a gluténtartalmú ételek elkészítéséhez anélkül, hogy alaposan megmosnád őket, a keresztszennyeződés máris megtörtént.

 

Összefoglalva, a gluténmentes élet nem csak az élelmiszer-címkék olvasásáról szól. Ahhoz, hogy biztonságosan élvezhesd a finom, gluténmentes ételeket, figyelmedet sok apró részletre is érdemes fordítani, hogy ne valósuljon meg a gluténszennyeződés. Vigyázz magadra és az egészségedre!


Mit jelent a "gluténmentes" kifejezés?

A "gluténmentes" élelmiszer azt jelenti, hogy az adott termékben a glutén mennyisége nem haladja meg a 20 mikrogramm/kilogramm értéket. Ez a mennyiség szakértők által meghatározott biztonságos határérték, amelyen belül a termék még elfogadható azok számára, akiknek a glutén fogyasztása egészségügyi problémákat okoz, mint például a cöliákia vagy a gluténérzékenység. A glutén egy fehérje, melyet elsősorban búzában, rozsban és árpában találunk.

Bár a "gluténmentes" címke azt jelenti, hogy az élelmiszer igen alacsony gluténtartalmú, vagy egyáltalán nem tartalmaz glutént, mégis, fontos megjegyezni, hogy ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy az élelmiszer teljesen mentes minden gluténtől, csak azt, hogy a glutén mennyisége a meghatározott határérték alatt marad.

 

A gluténmentes konyhák módszerei: Mit érdemes tudnod róla?

A konyhák különböző módon próbálják előállítani a gluténmentes finomságaikat. Gyakran használják a gluténmentes konyha kifejezést magukra, de nézzük csak meg részletesebben is a leggyakoribb eseteket!

1. Térben elkülönített helyen készítik a gluténmentes és a nem gluténmentes ételeket
Nem teljesen biztonságos módszer, mivel akkor is előfordulhat keresztszennyeződés, ha a két terület fizikailag el van választva egymástól. Például egy séf, aki először a normál konyhában dolgozott, és utána az elkülönített gluténmentes részlegen, hordozhatja magán a glutént ruháján, kezén vagy eszközein. Emellett a levegőben terjedő lisztpor is átjuthat az egyik területről a másikra, főleg, ha a szellőzés nem megfelelően elkülönített.

2. Időben elkülönítetten készítik a gluténmentes és a nem gluténmentes ételeket
Ebben az esetben ugyanabban a térben, de különböző időpontokban készítik az ételeket. Bár ez csökkenti a keresztszennyeződés kockázatát, mégsem 100% biztonságos. Az eszközöket, felületeket és gépeket rendkívül alaposan kellene tisztítani az egyik ételkészítési műszak és a másik között. Még egy apró gluténmaradék vagy lisztrészecske is keresztszennyeződést okozhat, ha nem tisztítják megfelelően a konyhát.

3. Csak gluténmentes ételeket készítenek a konyhában
Ez a legbiztonságosabb megoldás a gluténérzékenyek és cöliákiások számára. Ha a konyha kizárólag gluténmentes alapanyagokkal dolgozik, és ezt az elvet követik a raktárban és a konyha minden részén, akkor a keresztszennyeződés kockázata gyakorlatilag nullára csökken. Egy ilyen környezetben az ügyfelek teljes biztonságban érezhetik magukat, hiszen nincs lehetőség arra, hogy glutént tartalmazó termék kerüljön a konyhába.

 

Összegzésképp, a 100%-os biztonság érdekében a legjobb választás egy kizárólag gluténmentes ételeket készítő konyha. De ha ez nem lehetséges, akkor rendkívül fontos a folyamatos odafigyelés, az alaposság és a megfelelő képzés, hogy minimalizáljuk a keresztszennyeződés kockázatát.


A SPÉKO-konyha: A gluténmentesség zászlóshajója

A SPÉKO-konyha nem csak egy egyszerű konyha. Ez a hely több mint egy évtizede a gluténmentesség elkötelezettje, és azóta kizárólag gluténmentes alapanyagokból készítik az ételeiket. Gondolj bele: 10 év tapasztalat, 10 év szigorú protokollok és 10 év azon elkötelezettséggel, hogy a megrendelőiknek csak a legbiztonságosabb ételeket készítsék el. Ha valaki cöliákiás vagy gluténérzékeny, a SPÉKO-konyhában készült ételeket nyugodt szívvel fogyaszthatja, tudva, hogy az ételei 100%-ban gluténmentesek és teljesen biztonságosak. 

Ne hagyd ki ezt az élményt, ha igazi, ízletes és teljesen gluténmentes fogásokra vágysz!


Gyakran Ismételt Kérdések 

1. Miért nem biztonságos 100%-ig, ha térben elkülönítve történik a gluténmentes és a nem gluténmentes ételek készítése?
Mert még akkor is előfordulhat keresztszennyeződés, például, ha egy séf előbb a normál, majd a gluténmentes részlegen dolgozik és hordozza magán a glutént ruháján, kezén vagy eszközein. Emellett a levegőben terjedő lisztpor is átjuthat az egyik területről a másikra.

2. Mi a probléma azzal, ha ugyanabban a helyiségben, de különböző időpontokban készítik a gluténmentes és nem gluténmentes ételeket?
A keresztszennyeződés kockázata csökken, de még mindig fennáll, mivel az eszközöket, felületeket és gépeket rendkívül alaposan kell tisztítani a két műszak között. Egy apró gluténmaradék vagy lisztrészecske is keresztszennyeződést okozhat.

3. Mi garantálja, hogy a SPÉKO-konyhában készült ételek garantáltan gluténmentesek?
A SPÉKO-konyha több mint 10 éve kizárólag gluténmentes alapanyagokból készíti az ételeit, így garantálják, hogy az ételük 100%-ban gluténmentes és teljesen biztonságos a fogyasztásra.

4. Mit jelent az, hogy egy étel "gluténmentes"?
A "gluténmentes" azt jelenti, hogy az élelmiszerben a glutén mennyisége nem haladja meg a 20 mikrogramm/kilogramm értéket.

5. Milyen speciális fogásokat kínál a SPÉKO-konyha?
A SPÉKO-konyha kizárólag gluténmentes alapanyagokból készült ételeket kínál, jogosan illik rá a gluténmentes konyha jelző, ezáltal a megrendelők teljes biztonságban érezhetik magukat és ízletes fogásokkal kényeztethetik a hasukat.

 

Összefoglalás

A gluténmentes étrend nem csak egészségi döntés sok ember számára, hanem alapvető szükséglet. Annak ellenére, hogy sok konyha próbálkozik a gluténmentes ételek készítésével, nem mind biztosítja a 100%-os keresztszennyeződés-mentességet. Akár térben, akár időben elkülönített módon történik az ételkészítés, a keresztszennyeződés veszélye fennáll. Ezzel szemben a SPÉKO-konyha egyedülálló: több mint egy évtizede kizárólag gluténmentes alapanyagokkal dolgoznak, így teljes biztonságban készítenek ízletes fogásokat. A cöliákiások és a gluténérzékenyek számára ez nem csak egy ígéret, hanem egy garantált, biztonságos gasztronómiai élmény. A gluténmentes étkezés körüli kihívások és a SPÉKO-konyha által nyújtott biztonság világába való betekintés remélhetőleg segít jobban megérteni, miért olyan fontos a valódi gluténmentesség az étkezésünkben.



Vissza