Miért fontos a folyadékfogyasztás?

Gajdács Krisztina , 2024-06-11


A megfelelő folyadékfogyasztás elengedhetetlen az egészségünk szempontjából. Nemcsak az emésztést segíti elő, hanem a tápanyagok felszívódását is támogatja, és megakadályozza a székrekedést. Ezen kívül növeli a teltségérzetet, támogatja az anyagcserét, és ezáltal segíthet az egészséges testsúly megtartásában vagy elérésében.
 

A megfelelő hidratálás hozzájárul a tiszta és egészséges bőr fenntartásához, valamint segíti a vesék működését, csökkentve a vesehomok és vesekő kialakulásának kockázatát. Ebben a bejegyzésben megvizsgáljuk, mennyit és mit ajánlott inni, különösen a nyári hónapokban, és adunk néhány praktikus tanácsot a napi folyadékbevitel növeléséhez.


Miért fontos a folyadékfogyasztás?
 

 • elősegíti az emésztést, segíti a tápanyagok felszívódását, megakadályozza a székrekedést,

 

 • növeli a teltségérzetet, támogatja az anyagcserét, ezáltal segíthet az egészséges testsúly megtartásában vagy elérésében, 

 

 • elősegíti a tiszta és egészséges bőrt,

 

 • segíti a vesék működését, ezáltal csökkenti a vesehomok, vesekő kialakulásának kockázatát.


Mennyit és mit ajánlott inni, főleg nyáron?

Sok megközelítés és elmélet van már erre. Az alaptendencia, hogy naponta legalább 2-3 l folyadék fogyasztása ajánlott. Mely csakis vízből és annak alternatíváiból álljon, ide nem számít bele az élelmiszerek folyadéktartalma. 
Más szemszögből egy felnőtt embernek 40-45 ml * testtömeg kg folyadékra van szüksége, pl. egy 72 kg-os felnőtt esetében 2,9-3,2 l / nap a megfelelő mennyiség.

Vannal bonyolultabb számítási módok, és korhoz kötött számítások is, de ezek felsorolásától  itt most eltekintünk. Ügyeljünk arra, hogy a nyári melegben, vagy akár egy intenzívebb edzés során fokozottabban távozik szervezetünkből a folyadék, azaz ennek pótlása nagyon fontos.

Tudjuk, hogy nyáron a hideg víz nagyon jól esik, azonban célszerű langyos vizet inni, mert a felhevült testet sokként éri a hirtelen bevitt hőfokkülönbségű folyadék, ami káros lehet a szervezetünkre, ráadásul fokozza az izzadást, így még több folyadékot vesztünk, és a só-háztartásunkat is felboríthatja.

Legjobb és legegészségesebb módja a folyadék pótlásnak a víz ivása, ami lehet csapvíz, ásványvíz, forrásvíz, tisztított víz. Ezen kívül korlátlanul ihatunk gyógynövény- és gyümölcsteákat.

A kávé koffein tartalma miatt szomjoltásra nem alkalmas sőt vízhajtó hatása van - éppúgy, mint az alkoholnak-, ha kávét fogyasztunk, legalább 2 pohár vizet, ha alkoholt fogyasztunk, legalább 1 pohár vizet érdemes utána meginni. 

A tejtermékek pl. ivójoghurtok, tej segíthetik a szomjoltást viszont ezek elsősorban élelmiszerek.  

A hozzáadott cukortól mentes, 100%-os gyümölcslevek sok, könnyen lebomló szénhidrátot, és relatíve sok kalóriát is tartalmaznak. Annak érdekében, hogy elkerüljük a túlzott energiabevitelt, valamint a vércukorkiugrásokat, kis mennyiségben fogyasszuk őket.  Válasszuk mindig a legtermészetesebb összetételű folyadékot.

Ne várjuk meg, míg a szervezetünk jelzi a vízhiányt, azaz szomjasak vagyunk. Ez már régen rossz. Előzzük ezt meg, mert ez már annak a jele, hogy “dehidratáltak” - víz-hiányosak vagyunk.

 

Összegzés:
A napi ajánlott folyadékbevitel 2-3 liter, amely csak vizet és annak alternatíváit tartalmazza. Egy felnőtt ember számára testsúly alapján 40-45 ml/kg folyadék szükséges, például egy 72 kg-os személynek 2,9-3,2 liter naponta. Nyáron és intenzív edzés során több folyadékra van szükség, és érdemes langyos vizet inni, hogy elkerüljük a hirtelen hőmérsékletváltozást. A legjobb folyadék a víz, de ihatunk gyógy- és gyümölcsteákat is. A kávé és alkohol vízhajtó hatású, ezért utána víz fogyasztása ajánlott. A tejtermékek és 100%-os gyümölcslevek csak mértékkel fogyasztandók. Ne várjuk meg, amíg szomjasak leszünk, mert az már dehidratációt jelez.


Víz tisztasága

A csapvíz fogyasztásának legnagyobb ellenérve, hogy a vezetékbe jutás előtt a kórokozók ellen és a megfelelő ásványi összetétel miatt kémiai anyagokkal kezelik, sokszor viszont az elöregedett vezetékrendszer szennyezheti. Ezért érdemes víztisztítót használni, mely meg tudja szűrni a szennyeződéseket. 
Az ásványvizek tiszták, viszont beállított ásványi anyag tartalma van, mely terhelheti szervezetünket, ezért ajánlott 2-3 fajtát váltogatni


Mikor mennyit fogyasszunk?

A folyadékfogyasztást osszuk el arányosan egész napra, ne terheljük egyszerre szervezetünket nagy mennyiségű folyadékkal. Ha hajlamosak vagyunk elfelejteni inni, készítsük ki egy kulacsba, üvegbe a napi innivalónkat, és helyezzük magunk közelébe, így nem este jövünk rá, hogy alig ittunk valamit. Valamint hasznosak lehetnek a különböző ivás emlékeztető alkalmazások is. 


Azok számára, akik tudnak kapcsolódni az alábbi más jellegű megközelítéshez:

A víznek is van rezgése, amit átvesz a környezetéből. Akár hangforrásból, akár számsorokból, akár más energiaforrásból. Dr. Masaru Emoto sokáig tanulmányozta a víz tulajdonságait, és mára igazoltá vált, hogy a víz befogadja és megtartja a különböző információkat.

A vizet mielőtt megisszuk mi is tudjuk “hangolni/programozni”. Ennek számos módja lehetséges, de csak hogy néhányat említsünk: zene, beszéd, agykontroll, képek, számsorok - Grabovoj -, kristályok, szimbólumok, ima, mandalák…stb.

Mára már szintén több vízhangoló eszköz kapható különböző anyagokból, szimbólumokkal, kristályokkal.

Néhány praktika összegezve:

 

1. Tegyük rutinná, hogy minden reggel felkelés után, minden étkezés előtt, vagy minden mosdó után igyunk meg egy pohár vizet.

 

2. Készítsük el előre, legalább a fél napi folyadék adagot, valamilyen kulacsba, üvegbe, és legyen a kezünk ügyében. Ha kiürült töltsük újra!

 

3. Tegyük változatossá a vizünket friss gyümölccsel/zöldséggel - pl citrom, narancs, lime, áfonya, uborka…-, citromfűvel vagy mentával, gyömbérrel, …stb. Ha után töltjük a kulacsunkat, vihetünk magunkkal plusz belevalót, és frissen apríthatjuk bele.

 

4. Már nagyon sok helyen kaphatóak különféle divat kulacsok, melyen ösztönző szövegek, idők vannak feltüntetve, hogy lást mikor mennyit kell innod, illetve, hogy az ivásra buzdítson. Ha szükségét érzed szerezz be egy ilyet, vagy magadnak is tudsz készíteni egyet.

 

5. A munkahelyen kijelölhetünk minden hónapra egy “folyadék felelőst”, aki ügyel arra, hogy mindenki igyon a nap folyamán rendszeresen.

 

6. Beállíthatunk jelző eszközt is, hogy emlékeztessen az ivásra. Telefon, ébresztő…stb.

 

7. Langyos vizet igyál!

 

8. A magyarok általában sok levest esznek, egyél minél több levest Te is, hogy növeld a napi folyadékbevitelt.

 

9. Amennyiben a nap folyamán arányos volt a vízbeviteled, akkor egy pici pohár víz este is jól eshet, itt vigyázni kell a mértékre, hogy éjszaka nyugodtan tudjunk aludni.

Összegezve, a tiszta, kiváló minőségű és mennyiségű víz fogyasztása nélkülönözhetetlen az egészséges élethez. Érdemes ezt szem előtt tartani!


Gajdács Krisztina dietetikus és Bereczkiné Varga Ágnes élelmezésvezető



Vissza