Hasselback csirkemellfilé, montenegrói tepsis burgonyával

Bereczki Tamás , 2024-02-06


Hasselback csirkemellfilé paradicsommal és növényi sajttal – gluténmentesen-tejmentesen-tojásmentesen-

Hozzávalók 2 főre:

Friss csirkemellfilé

0,4

kg

Paradicsom

0,16

kg

Zsiradék ( olaj/ zsír)

0,04

l

Növényi sajthelyettesítő pl. Violife

0,06

kg

Fokhagyma

1

gerezd

Só, bors

pici

 

Bazsalikom, oregánó

pici

 

Petrezselyem zöld friss

pici

 

Citrom leve

pici

 


Elkészítés:

 • A fokhagymát összezúzzuk, és egy kevés folyékony zsiradékban elkeverjük. Ehhez adunk sót, borsot, bazsalikomot, bazsalikomot és citrom levét. Félre tesszük.

 • A friss csirkemellfilét kicsomagoljuk, a hosszanti oldalán kettészeljük, és a tetejét bevagdossuk – ezek lesznek a „zsebek”.

 • Jöhet a fűszerezés! Az elkészített fűszeres keverékünkbe szépen beleforgatjuk a csirkemelleket. Kenőecset segítheti a jobb elosztást. Ezt hagyjuk pácolódni 1 óra hosszát.

 • Míg átjárja a húst az ízletes fűszeres pác, felkarikázzuk a paradicsomot és szeletekre vágjuk a növényi sajtot.

 • Ezután a kialakított zsebekbe tesszük a paradicsomkarikákat, és a növényi sajtszeleteket.

 • Tűzálló tálban, 180 °C -on előmelegített sütőben, 30-45 perc alatt megsütjük a húst. A sütés első 20-25 percében be is takarhatjuk a tál tetejét, de ügyeljünk, hogy az utolsó legalább 10 percben levegyük róla, hogy a sajt szépen elolvadjon rajta.

 • Tálalásnál finomra vágott bazsalikommal és petrezselyemmel megszórjuk.

Jó tudni: 
A Hasselback mára egy elkészítési módszer, mely során az alapanyagot precízen beirdaljuk, de nem vágjuk el teljesen, annak érdeklében, hogy a sütés során a belseje is még finomabb legyen. 
Eredete nem egyértelműen tisztázott, de abban sokan egyetértenek, hogy a Hasselback burgonyából fakad, melyet egy svéd tankonyhán készítettek elsőként, és egy különleges köret lett belőle.

Trükk: 
A zsebekbe nemcsak paradicsomot és sajtot tehetünk, hanem friss zöldségeket is. pl. cukkinit, gombát, lilahagymát, spenótot, brokkolit, vagy húsimádók bacon szalonnát is.
Ha még egy kicsit pikánsabbá szeretnénk tenni, akkor a tetejét megszórhatjuk sörélesztőpehellyel is.

Montenegrói tepsis burgonya – gluténmentesen-tejmentesen-tojásmentesen-

Hozzávalók 2 főre:

Burgonya

0,7

kg

Kukoricadara

0,01

kg

Zsiradék ( olaj/ zsír)

0,03

l

Fokhagyma

0,03

kg

Szezámmag

ízlés szerint

 

Fűszerpaprika

pici

 

Só-bors

pici

 

Rozmaring

pici

 

Mentes ételízesítő

pici

 


Elkészítés:

 • Első lépésként megpucoljuk a burgonyát, majd hasábokra vágjuk

 • Ezután egy tepsibe rakjuk, és megszórjuk kukoricadarával, szezámmaggal, ételízesítővel. A fokhagymát egészben mellé, vagy összetörve, zsiradékkal keverve a burgonyákra is tehetjük.

 • Ha van friss rozmaringunk otthon, akkor azt is csak a tepsibe tesszük, ha csak szárított van, akkor rászórjuk.

 • Meglocsoljuk a folyékony állagú zsiradékkal, és óvatosan összekeverjük. Ha abba a tepsibe keverjük össze a zsiradékkal amiben sütni is fogjuk, akkor már nem kell külön kikenni új tepsit.

 • Sütőben, pároló funkción kb. 180 °C -on 40 percig sütjük, majd kb. 200 °C -on 5 percig aranybarnára pirítjuk.

Jó tudni: 
A burgonya nem csak ételként hasznosítható, hanem nyers levét pattanások kezelésére is használják. A szem környékén lévő duzzanatokat is csökkenthetjük vele, és enyhítheti a leégett bőr panaszait is, ha nincs kéznél más kenőcsünk. Sőt, bizonyos alkoholos italok gyártásának is egyik fontos alapanyaga.

Trükk: 
A burgonya tárolásának apró trükkjei közé tartoznak:


 • Tartsuk sötét, megfelelő párataralmú kb. 85-90% relatív páratatalom, hűvös helyen kb. 4-6 °C!
 • Jól szellőző rekeszt/ papírzsákot/ faládát/raschelzsákot használjunk!
 • Soha ne tároljuk a hűtőszekrényben!
 • A sérülteket folyamatosan válogassuk ki belőle, és használjuk fel mihamarabb!
 • Nem teljesen egészséges azokat a burgonyákat fogyasztani, amelyek már csírázni kezdenek.
 • Csak felhasználás előtt mossuk meg a gumókat!
 • Ne tároljuk gyümölcsökkel például banánnal, körtével, mert gyorsabban romlik, csírázik, viszont az alma vagy a sárgarépa kedvezően hathat rá.


Jó étvágyat kívánunk!


Vissza