Hasselback csirkemellfilé paradicsommal és növényi sajttal – gluténmentesen-tejmentesen-tojásmentesen-
Hozzávalók 2 főre:
Friss csirkemellfilé
0,4
kg
Paradicsom
0,16
kg
Zsiradék ( olaj/ zsír)
0,04
l
Növényi sajthelyettesítő pl. Violife
0,06
kg
Fokhagyma
1
gerezd
Só, bors
pici
Bazsalikom, oregánó
pici
Petrezselyem zöld friss
pici
Citrom leve
pici
Elkészítés:
• A fokhagymát összezúzzuk, és egy kevés folyékony zsiradékban elkeverjük. Ehhez adunk sót, borsot, bazsalikomot, bazsalikomot és citrom levét. Félre tesszük.
• A friss csirkemellfilét kicsomagoljuk, a hosszanti oldalán kettészeljük, és a tetejétbevagdossuk – ezek lesznek a „zsebek”.
• Jöhet a fűszerezés! Az elkészített fűszeres keverékünkbe szépen beleforgatjuk a csirkemelleket. Kenőecset segítheti a jobb elosztást. Ezt hagyjuk pácolódni 1 óra hosszát.
• Míg átjárja a húst az ízletes fűszeres pác, felkarikázzuk a paradicsomot és szeletekre vágjuk a növényi sajtot.
• Ezután a kialakított zsebekbe tesszük a paradicsomkarikákat, és a növényi sajtszeleteket.
• Tűzálló tálban, 180 °C -on előmelegített sütőben, 30-45 perc alatt megsütjük a húst. A sütés első 20-25 percében be is takarhatjuk a tál tetejét, de ügyeljünk, hogy az utolsó legalább 10 percben levegyük róla, hogy a sajt szépen elolvadjon rajta.
• Tálalásnál finomra vágott bazsalikommal és petrezselyemmel megszórjuk.
Jó tudni: A Hasselback mára egy elkészítési módszer, mely során az alapanyagot precízen beirdaljuk, de nem vágjuk el teljesen, annak érdeklében, hogy a sütés során a belseje is még finomabb legyen. Eredete nem egyértelműen tisztázott, de abban sokan egyetértenek, hogy a Hasselback burgonyából fakad, melyet egy svéd tankonyhán készítettek elsőként, és egy különleges köret lett belőle.
Trükk: A zsebekbe nemcsak paradicsomot és sajtot tehetünk, hanem friss zöldségeket is. pl. cukkinit, gombát, lilahagymát, spenótot, brokkolit, vagy húsimádók bacon szalonnát is. Ha még egy kicsit pikánsabbá szeretnénk tenni, akkor a tetejét megszórhatjuk sörélesztőpehellyel is.
• Első lépésként megpucoljuk a burgonyát, majd hasábokra vágjuk.
• Ezután egy tepsibe rakjuk, és megszórjuk kukoricadarával, szezámmaggal, ételízesítővel. A fokhagymát egészben mellé, vagy összetörve, zsiradékkal keverve a burgonyákra is tehetjük.
• Ha van friss rozmaringunk otthon, akkor azt is csak a tepsibe tesszük, ha csak szárított van, akkor rászórjuk.
• Meglocsoljuk a folyékony állagú zsiradékkal, és óvatosan összekeverjük. Ha abba a tepsibe keverjük össze a zsiradékkal amiben sütni is fogjuk, akkor már nem kell külön kikenni új tepsit.
• Sütőben, pároló funkción kb. 180 °C -on 40 percig sütjük, majd kb. 200 °C -on 5 percig aranybarnára pirítjuk.
Jó tudni: A burgonya nem csak ételként hasznosítható, hanem nyers levét pattanások kezelésére is használják. A szem környékén lévő duzzanatokat is csökkenthetjük vele, és enyhítheti a leégett bőr panaszait is, ha nincs kéznél más kenőcsünk. Sőt, bizonyos alkoholos italok gyártásának is egyik fontos alapanyaga.
Trükk: A burgonya tárolásának apró trükkjei közé tartoznak:
• Tartsuk sötét, megfelelő párataralmú kb. 85-90% relatív páratatalom, hűvös helyen kb. 4-6 °C! • Jól szellőző rekeszt/ papírzsákot/ faládát/raschelzsákot használjunk! • Soha ne tároljuk a hűtőszekrényben! • A sérülteket folyamatosan válogassuk ki belőle, és használjuk fel mihamarabb! • Nem teljesen egészséges azokat a burgonyákat fogyasztani, amelyek már csírázni kezdenek. • Csak felhasználás előtt mossuk meg a gumókat! • Ne tároljuk gyümölcsökkel például banánnal, körtével, mert gyorsabban romlik, csírázik, viszont az alma vagy a sárgarépa kedvezően hathat rá.