Csokoládés, gesztenyés kölesrudi eperdísszel

Bereczki Tamás , 2024-04-24


Csokoládés, gesztenyés kölesrudi eperdísszel- gluténmentesen-tejmentesen-tojásmentesen

Hozzávalók 4 adagra:

Kókusztejszín

0,16

kg

Köles

0,09

kg

Gesztenyemassza

0,09

kg

Kukoricadara vagy rizsdara

0,07

kg

Étcsokoládé akár pasztilla, akár olvasztott

0,06

kg

Allergénmentes keksz darálva

0,06

kg

Friss eper

0,06

kg

Liga margarin

0,06

kg

Citrom

0,05

kg

Kristálycukor

0,05

kg

   

Elkészítés:

 • Mérjük ki a hozzávalókat, hogy könnyebb dolgunk legyen az elkészítés során.

 • Szükségünk lesz egy edényre amiben megfőzzük a „túrót”.

 • Tegyük az edényünkbe az előre kimért kölest és a darát. Engedjünk rá annyi hideg vizet, hogy éppen ellepje.   

 • Kezdjük el főzni a magvainkat. Sűrű kevergetés mellett várjuk meg amíg magába szívja a vizet. 

 • Ekkor két részletben hozzáöntjük a kókusztejszínt és a cukrot. Folyamatos kevergetés mellett készre főzzük.

 • Levesszük a tűzről a masszánkat, hozzáadjuk a ligát és a citromlevet. A citrom héját is bele lehet reszelni, így intenzívebb citromos íz és illat érhető el.   

 • Alaposan összekeverjük és fedő alatt, bő fél órát pihentetjük. 

 • Amikor kézmelegre hűlt a masszánk hozzákeverjük a darált kekszet és a gesztenyemasszát is. Ízlésünknek megfelelő méretű rudakat formálunk a masszánkból és a hidegre tesszük. 

 • Türelmesebb háziasszonyaink hűtőben pihentetik a rudakat, de tehetjük fagyasztóba is. Itt vigyázni kell, hogy ne fagyjon meg a rudink mert különbem kicsapódik a benne lévő folyadék.  

 • Amíg hűl a rudink készítsük el a csokoládémázat!

Trükk: 

A rudit úgy is formázhatod hogy frissen tartó fóliába teszel a masszából, egy hosszú rudat kialakítva. Feltekerd és a két végét betekered mint a szaloncukrot. Így lesz egy méretes rudad amit hűtés után a számodra szimpatikus méretre vághatsz.

A kölest a készítés előtti este akár be is áztathatod vízbe. Főzés előtt öntsd le az áztató vizet a kölesről és friss vízzel engedd fel.

Jó tudni:

A kölesnek nagyon magas B – vitamin tartalma van és emellett kálciumot, káliumot, vasat, magnéziumot és cinket rejt magában. Nagyon jó rost forrás így a „szorult” helyzetekben is segíthet nekünk. Védi a szív és érrendszerünket. Alacsony glikémiás indexű így cukorbetegek és fogyókúrázók számára is ideális táplálék lehet. 
 

Csokoládé máz:

Hozzávalók:

Kristálycukor

0,15

kg

Kakaó por

0,15

kg

Víz

0,15

kg

Liga margarin

0,1

kg


Elkészítés:

 • A vizet és a cukrot feltesszük egy edényben melegedni. 

 • Amikor a cukor elolvadt belekeverjük a kakaó port. Állandó keverés mellett felforraljuk, majd levesszük a tűzről. Hagyjuk hűlni pár percet és hozzákeverjük a ligát. 

 • A kihűlt rudikat belemártjuk a csoki mázba, sütőpapírra helyezzük, és fogyasztásig visszatesszük a hűtőbe. 

 • Friss eperrel tálaljuk.

 • Jó étvágyat!

Tipp:    

Gyerekekkel is készíthetjük. A formázás és a mázazás jó móka lehet kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Ha roppanós réteget szeretnél a rudikra akkor boríthatod olvasztott csokoládéval is.

 Jó tudni:

Több mint 4000 éve fogyasztja az emberiség a csokoládé különböző formáit. Mezoamerika a mai Mexikótól Costa Rica északi részéig elnyúló terület. Számos birodalom alakult itt ki, például az Aztékoké és a Majáke, akik mind nagyra tartották a kakaót. Eleinte a kakaótermés húsát majd a magokat is megőrölték és folyadékba keverve fogyasztották az uralkodó elit tagjai. Hittek abban, hogy a kakaó az istenek eledele. Fizetőeszközként is használták a kakaóbabot. 


Jó étvágyat kívánunk!


Vissza