Csokoládés, gesztenyés kölesrudi eperdísszel- gluténmentesen-tejmentesen-tojásmentesen
Hozzávalók 4 adagra:
• Mérjük ki a hozzávalókat, hogy könnyebb dolgunk legyen az elkészítés során.
• Szükségünk lesz egy edényre amiben megfőzzük a „túrót”.
• Tegyük az edényünkbe az előre kimért kölest és a darát. Engedjünk rá annyi hideg vizet, hogy éppen ellepje.
• Kezdjük el főzni a magvainkat. Sűrű kevergetés mellett várjuk meg amíg magába szívja a vizet.
• Ekkor két részletben hozzáöntjük a kókusztejszínt és a cukrot. Folyamatos kevergetés mellett készre főzzük.
• Levesszük a tűzről a masszánkat, hozzáadjuk a ligát és a citromlevet. A citrom héját is bele lehet reszelni, így intenzívebb citromos íz és illat érhető el.
• Alaposan összekeverjük és fedő alatt, bő fél órát pihentetjük.
• Amikor kézmelegre hűlt a masszánk hozzákeverjük a darált kekszet és a gesztenyemasszát is. Ízlésünknek megfelelő méretű rudakat formálunk a masszánkból és a hidegre tesszük.
• Türelmesebb háziasszonyaink hűtőben pihentetik a rudakat, de tehetjük fagyasztóba is. Itt vigyázni kell, hogy ne fagyjon meg a rudink mert különbem kicsapódik a benne lévő folyadék.
• Amíg hűl a rudink készítsük el a csokoládémázat!
Trükk:
A rudit úgy is formázhatod hogy frissen tartó fóliába teszel a masszából, egy hosszú rudat kialakítva. Feltekerd és a két végét betekered mint a szaloncukrot. Így lesz egy méretes rudad amit hűtés után a számodra szimpatikus méretre vághatsz.
A kölest a készítés előtti este akár be is áztathatod vízbe. Főzés előtt öntsd le az áztató vizet a kölesről és friss vízzel engedd fel.
Jó tudni:
A kölesnek nagyon magas B – vitamin tartalma van és emellett kálciumot, káliumot, vasat, magnéziumot és cinket rejt magában. Nagyon jó rost forrás így a „szorult” helyzetekben is segíthet nekünk. Védi a szív és érrendszerünket. Alacsony glikémiás indexű így cukorbetegek és fogyókúrázók számára is ideális táplálék lehet.
Csokoládé máz:
Hozzávalók:
Elkészítés:
• A vizet és a cukrot feltesszük egy edényben melegedni.
• Amikor a cukor elolvadt belekeverjük a kakaó port. Állandó keverés mellett felforraljuk, majd levesszük a tűzről. Hagyjuk hűlni pár percet és hozzákeverjük a ligát.
• A kihűlt rudikat belemártjuk a csoki mázba, sütőpapírra helyezzük, és fogyasztásig visszatesszük a hűtőbe.
• Friss eperrel tálaljuk.
• Jó étvágyat!
Tipp:
Gyerekekkel is készíthetjük. A formázás és a mázazás jó móka lehet kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Ha roppanós réteget szeretnél a rudikra akkor boríthatod olvasztott csokoládéval is.
Jó tudni:
Több mint 4000 éve fogyasztja az emberiség a csokoládé különböző formáit. Mezoamerika a mai Mexikótól Costa Rica északi részéig elnyúló terület. Számos birodalom alakult itt ki, például az Aztékoké és a Majáke, akik mind nagyra tartották a kakaót. Eleinte a kakaótermés húsát majd a magokat is megőrölték és folyadékba keverve fogyasztották az uralkodó elit tagjai. Hittek abban, hogy a kakaó az istenek eledele. Fizetőeszközként is használták a kakaóbabot.