Hogyan regeneráljuk és tartsuk egészségesen a bélflóránkat?

Sallós Szilvia , 2024-04-03


„AZ VAGY AMIT MEGESZEL”-  Biztosan Te is hallottad már ezt a mondást?! 
Ez nemcsak az egészséges testsúlyra és a jó közérzetre utal, hanem a teljes emésztőrendszer egészségére is. 

Az emésztőrendszer valójában egy rendkívül összetett rendszer, amely magában foglalja a gyomrot, a beleket, a bélflórát és még sok más szervet és funkciót. 

Ennek a rendszernek a megfelelő működése nélkülözhetetlen az emésztési folyamatokhoz, a tápanyagok felszívódásához, az immunrendszer védelméhez és még az érzelmi állapotunk szabályozásában is szerepet játszik.

Az egészséges gyomor titka valójában a bélflóra, vagy más néven a mikrobiom egészségében rejlik. A mikrobiom a gyomorban és a belekben található "jó" baktériumok és más mikroorganizmusok közössége, amelyek kulcsfontosságúak az emésztés és az immunrendszer működése szempontjából. Az egészséges bélflóra segít a tápanyagok lebontásában és felszívásában, a toxinok és káros anyagok eltávolításában, valamint az immunrendszer erősítésében is.

Hogyan tarthatjuk egészségesen? 

Rostban Gazdag Ételek: A rostok üzemanyagként szolgálnak a beleinkben található hasznos baktériumoknak, elősegítve ezáltal növekedésüket és változatosságukat. Törekedjünk a gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek és magvak rendszeres fogyasztására.

Probiotikus Ételek: Ezek olyan ételek, amelyek élő hasznos baktériumokat tartalmaznak. Példák közé tartoznak a joghurt, a kefir, a savanyú káposzta, a kimchi és a kombucha. Ezeknek az ételeknek a rendszeres beépítése segíthet a bélflóra egészséges egyensúlyának fenntartásában.

Prebiotikus Ételek: A prebiotikumok olyan emészthetetlen rostok, amelyek táplálják a beleinkben található hasznos baktériumokat. A fokhagyma, a hagyma, a póréhagyma, a spárga, a banán és a jeruzsálemi articsóka olyan élelmiszerek, amelyek gazdag prebiotikus anyagokban.

Feldolgozott Élelmiszerek és Cukor Korlátozása: A feldolgozott élelmiszerekben és az hozzáadott cukorban gazdag étrendek zavarhatják a bélrendszerben található baktériumok egyensúlyát, és hozzájárulhatnak az gyulladáshoz. Próbáljunk meg lehetőség szerint egész, nem feldolgozott ételeket választani.

Elegendő Folyadékbevitel: A sok víz ivása létfontosságú a megfelelő emésztés fenntartásához, és támogatja a hulladékok mozgását az emésztőrendszeren keresztül.

Kiegészítő terápia alkalmazás: Az egészséges táplálkozás mellett, fontos megemlíteni az egyéb terápiás lehetőségeket is, amelyek támogathatják az emésztőrendszer egészségét. Ilyen lehetőség például a Bemer terápia, a test egészének támogatására. Ennek az eszköznek a segítségével a mikrokeringést serkenthetjük, ami javíthatja az oxigén és tápanyagok szállítását a szövetekbe, valamint segíthet a hulladékok és toxinok eltávolításában is. Számos tanulmány és felhasználói tapasztalat utal arra, hogy a Bemer terápia pozitívan befolyásolhatja az emésztőrendszer egészségét is, elősegítheti a gyógyulást és csökkentheti a gyulladást olyan állapotokban, mint az irritábilis bél szindróma (IBS), gyulladásos bélbetegség (IBD) és a szivárgó bél szindróma. 

Az emésztőrendszer valójában egy nagyon komplex rendszer, az egyik legfontosabb része testünknek, és az egészségünk sarokköve.

Ha a leírtak alkalmazásában és az életmódja megváltoztatásban segítségre van szüksége vagy a BEMER terápiáról szeretne bővebb információhoz jutni, az alábbi elérhetőségeimen tud felkeresni. 

 
 
 

Vissza