Az őszi ételek varázsa

Sallós Szilvia , 2023-11-23


Tápanyagok, amik védelmet nyújtanak a téli vírusok ellen
Az ősz nem csak a színpompás falevelek és a hűvös idő beköszöntének ideje, hanem a természet által kínált táplálóbb ételek szezonja is. 
Ahogy a hőmérséklet csökken, és a nap kevesebb időt tölt az égen, fontos odafigyelni az étrendünkre, hogy testünk ellenállóbbá váljon a téli vírusokkal szemben. A következőkben bemutatom, milyen szerepe van az őszi ételeknek és tápanyagoknak az immunrendszer erősítésében.
 
Őszi zöldségek és gyümölcsök
Az őszi időszakban a piacok tele vannak friss, helyi zöldségekkel és gyümölcsökkel, amelyek tele vannak antioxidánsokkal és vitaminokkal. Ezek a tápanyagok segítenek erősíteni az immunrendszert és segítenek a szervezetnek a vírusok elleni harcban.
Ezen ételek nemcsak beltartalmi értékük miatt támogatják szervezetünket a vírusokkal szembeni küzdelemben, de magas rosttartalmuk miatt a bélflóránk egészségéhez is nagymértékben képesek hozzájárulni, amivel szintén hozzájárulnak ellenálló képességünkhöz.
Mint minden szezonban, úgy ősszel is fontos szem előtt tartani, hogy amíg a zöldégek fogyasztása szinte „korlátlanul” megengedett, úgy a gyümölcsöket - a magas cukor tartalmuk miatt - csak mértékkel javasolt fogyasztani!
Kiemelnék most egyet, a sütőtököt, ami nagyon sokféleképpen elkészíthető!
 
Sütőtök
A sütőtök egy igazi őszi kedvenc, és tele van béta-karotinnal, ami a szervezet számára A-vitaminná alakul át. A A-vitamin hozzájárul a nyálkahártya egészségéhez, amely az első védelmi vonal a vírusok ellen. Emellett a sütőtökben található C-vitamin is fontos az immunrendszer erősítésében.
Az őszi évszak lehetőséget nyújt a természet kínálta tápanyagok felfedezésére és az egészséges életmód kialakítására. Így készülhetünk fel a hideg téli hónapokra, és támogathatjuk immunrendszerünket, hogy hatékonyan védekezzünk a téli vírusok ellen. Ne felejtsük el élvezni az őszi finomságokat, és legyünk tudatosak a táplálkozásunkkal, hogy egészségesek és erősek maradhassunk! 
Az őszi ételek rendkívül fontos szerepet játszanak az immunrendszer erősítésében és a téli vírusok elleni védekezésben. A változatos és színes étrend, amely magában foglalja ezeket a tápanyagokat és ételeket, hozzájárulhat az egészséges immunrendszer fenntartásához. Emellett ne feledkezzünk meg a megfelelő pihenésről, a testmozgásról és a stresszkezelésről is, mivel ezek is fontosak az egészségünk megőrzésében.

Ha tetszett a cikk és szeretnél többet megtudni rólam és hogy pontosan mivel támogatom a hozzám fordulókat, hallgass bele a velem készült interjúba:
 
MINDENMENTES SÜTŐTÖKÖS MUFFIN
(RECEPT)
 

 

Hozzávalók:
 • 
1/2 csésze mandulaliszt

 • 1/2 csésze rizsliszt

 • 1/4 csésze kókuszliszt

 • édesítőszer ízlés szerint

 • 2 teáskanál sütőpor (gluténmentes)

 • 1/2 teáskanál szódabikarbóna

 • 1 teáskanál őrölt fahéj

 • 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg

 • 1/4 teáskanál őrölt gyömbér

 • 1/4 teáskanál só

 • 1/4 csésze kókuszolaj (olvasztva)

 • 1 teáskanál vanília kivonat

 • 1/4 csésze mandulatej (vagy más növényi tej) 
 

Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
Egy közepes tálban keverd össze a sütőtök pürét, mandulatejet, kókuszolajat és vanília kivonatot.
Egy másik tálban keverd össze a mandulalisztet, rizslisztet, kókuszlisztet, édesítőszert, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat, szegfűszeget, gyömbért és sót.
Lassan öntsd hozzá a nedves hozzávalókat a száraz hozzávalókhoz, és alaposan keverd össze, hogy egy sima tésztát kapj.
Oszd el a tésztát az előkészített muffin formákban kb ¾ részig (sütés közben megemelkedik).
Süsd a muffinokat előmelegített sütőben 20-25 percig, vagy amíg a tésztába szúrt fogpiszkálód tiszta és száraz nem marad.
Hagyd hűlni a muffinokat a sütőformában egy rácson, majd vedd ki őket a formából, és hagyd teljesen kihűlni.
Ez a sütőtökös muffin recept tökéletes őszi csemege, amelyet glutén- vagy tejérzékenyek is élvezhetnek.

Jó étvágyat!
 
 
 

Vissza