Az életmódváltás fontossága a napjaink egyik civilizációs betegségének elkerülésére!

Sallós Szilvia , 2023-09-20


A civilizációs betegségek közül napjaink egyik leggyakrabban előforduló problémája az ételallergia, ételintolerancia. Az ételallergia az immunrendszer válasza egyes alapanyagokra, míg az ételintolerancia tüneteit az emésztőrendszer okozza. Ezek a betegségek már a komolyabb tünetek megjelenése előtt is jelen lehetnek, ezért nagyon fontos odafigyelni az apróbb jelekre és időben szakorvoshoz fordulni.

Az ételintolerancia általában együtt jár az áteresztő bél szindrómával, amikor is a belek nem tudják ellátni védelmi funkciójukat, a „várfal” elkezd meggyengülni, aminek következményeként testünk számára ártalmas méreganyagok, vírusok, baktériumok is könnyedén bekerülnek a véráramba különböző gyulladásos betegségeket előidézve.
 
Az áteresztő bélszindrómával együtt jár a bélflóránk mikrobiom egyensúlyának felborulása, a rossz baktériumok elszaporodása és a jó baktérium törzsek drasztikus csökkenése, amely általában puffadás, hasi diszkomfort érzés, hasmenés, esetleg túlzott gyomorsav termelődés formájában jelentkezhet.
 
Amennyiben nem figyelünk testünk jelzéseire és nem sikerül a problémára időben megoldást találni az elégtelen tápanyag felszívódás miatt súlyosabb másodlagos tünetek is kialakulhatnak.
 
Mivel lehet elkerülni az áteresztő bélszindrómát?
Ha bélflóránkat minél egészségesebben tartjuk, annál is inkább mivel immunrendszerünk állapotát 70%-ban szintén ez határozza meg! A kiegyensúlyozott vércukorszinthez is elengedhetetlen az egészséges bélflóra, ellenkező esetben romlik az inzulin érzékenységünk, amely inzulinrezisztenciához, rosszabb esetben 2. típusú cukorbetegséghez vezethet.
 
Fentiek elkerüléséhez érdemes 
elkerülni a glutén a laktóz tartalmú élelmiszereket
amennyire csak lehet mérsékelni a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását
növelni az egészséges bélflórát regeneráló fermentált élelmiszerek bevitelét
odafigyelni a napi rostbevitelre
beiktatni a rendszeres kollagén fogyasztást, ami szintén nélkülözhetetlen a bélflóra regenerációjához
 
 
 

Vissza